x^{-3/4} = 1/8 Szukanie iksa
Patryk: Czołem ponownie. Dziękuję za pomoc z poprzednim zadaniem, a teraz potrzebuję z drugim.
Obliczyłem, że jest to 1/pierwiastek 4go stopnia z x4 = 1/8.
Dobrze, źle, co dalej?
11 wrz 20:40
Mila:
x=8
4/3
x=(2
3)
4/3=2
4=16
11 wrz 20:56
Patryk: Okej, ale czemu dzielimy obie strony przez jakby odwrotność potęgi x?
11 wrz 21:19
Adamm: potęgujemy obustronnie
11 wrz 21:21
Patryk: Moje pytanie mogło zabrzmieć dwuznacznie, miałem na myśli, dlaczego jest to akurat odwrotność
potęgi x?
11 wrz 21:23
grthx: Zeby przy x dostac potege 1 i wtedy x1=x
11 wrz 21:25
Mila:
| −4 | |
Podnosimy obustronnie do potęgi |
| |
| 3 | |
(x
−3/4)
−4/3=x
1=x
11 wrz 21:29
grthx: Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam
11 wrz 21:32
Mila:
Również pozdrawiam. Witaj
11 wrz 21:40
Patryk: To jeszcze w gwoli ścisłości:
pierwsze wyrażenie dzielimy przez 1−4/3, czy mnożymy?
11 wrz 21:43
grthx: Nie pogrywaj masz napisane 21:29
11 wrz 21:44
Patryk: Dobra, wybaczcie, przechodzę anginę i mój mózg nie działa tak, jakbym chciał
11 wrz 21:56