boki trójkąta
Marta: Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego
trójkąta wyraża się liczbą 6(√3+1) Oblicz długość boków tego trójkąta.
7 sty 17:35
Szakal: Ja bym zrobił taki układ rownan i rozwiazał:
a+b+c=6(√3+1)
b−c=c−a
c2=b2+a2
7 sty 17:52
Bogdan:

Albo tak:
a − r + a + a + r = 6(
√3 + 1) ⇒ 3a = 6(
√3 + 1) ⇒ a = 2(
√3 + 1)
Z twierdzenia Pitagorasa: (a − r)
2 + a
2 = (a + r)
2
| | a | | 1 | |
a2 − 2ar + r2 + a2 = a2 + 2ar + r2 ⇒ a2 = 4ar ⇒ r = |
| = |
| (√3 + 1) |
| | 4 | | 2 | |
7 sty 18:05
Basia ;): Bogdan, czy mógłbyś zobaczyć moje zadanie ? Pilnie potrzebuje pomocy
7 sty 18:09
Marta: dalej mi to nie wychodzi
7 sty 18:36