wykaż że
Majkel: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x3+1/x2. Wykaż, że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a i b
zachodzi równość f(a)=f(b), to liczby a i b są równe.
Doszedłem do postaci b2(a3+1)−a2(b3+1)=0 i nie wiem co dalej
11 wrz 20:20
Eta:
...........
a3b2−a2b3+b2−a2=0
a2b2(a−b) +(a−b)(a+b)=0
(a−b)(a2b2−a−b)=0
a−b=0 v a2b2= a+b −−− sprzeczność bo a<0 i b<0
zatem tylko dla a=b f(a)=f(b)
11 wrz 20:29
===:
może inaczej ... wykaż, że funkcja jest rosnąca dla x∊(−∞, 0)
11 wrz 20:30
Eta:
11 wrz 20:31
Majkel: (a−b)(a2b2−a−b)=0 zamiast tego nie powinno byc (a−b)(a2b2+a+b)=0?
11 wrz 20:39
Majkel: dobra jednak nie poprostu zmylilo mnie to +b
2−a
2 dziekuje slicznie za odpowiedz
11 wrz 20:46
Eta:
Wkradł się chochlik ( sorry

ma być
a
2b
2(a−b) −(a−b)(a+b)=0
11 wrz 21:16