prawdo
stat: Mamy wyrazy A,A,A,E,K,M,M,T,T,Y jakie jest prawdopodobieństwo ustawienia wyrazu MATEMATYKA.
Chyba wiecie o co chodzi tak jakby z tych liter losuje różne kombinacje i jaka jest szansa że
będzie to wyraz matematyka.
zabor
11 wrz 19:49
Janek191:
To są litery
11 wrz 19:56
Adamm: | | 1 | |
patrz, za pierwszym razem masz 2 litery M z 10 literowego zbioru, czyli szansa |
| , |
| | 5 | |
| | 1 | |
za drugim masz 3 z 9 czyli |
| itd. |
| | 3 | |
11 wrz 20:00
stat: nie czaje
11 wrz 20:20
Eta:
| | 10! | |
|Ω|= |
| wszystkich liter jest 10 |
| | 3!*2!*2! | |
i liter A −− jest 3 i liter M −− jest 2 i liter T −− jest
2
|A|= 1 ( jedno słowo MATEMATYKA)
| | |A| | | 3!*2!*2! | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 10! | | 5*6*7*8*9*10 | |
11 wrz 20:22