Rozwiąż równanie.
halp: Rozwiąż równanie. 2
x3+x2=32
x+1
doszłam do takiego czegoś: 2
x3+x2=2
5(x+1) →x
3+x
2=5(x+1) co dalej? Bo mam
zaćmienie
11 wrz 19:12
Adamm: x3+x2−5(x+1)=0
x2(x+1)−5(x+1)=0
11 wrz 19:14
Janek191:
x3 + x2 = 5 x + 5
x3 + x2 − 5 x − 5 = 0
x = − 1
−1 + 1 + 5 − 5 = 0
11 wrz 19:15
Mila:
x3+x2−5x−5=0
W(1)=1+1−5−5≠0
W(−1)=−1+1+5−5=0
Schemat Hornera
1 1 −5 −5 x=−1
1 0 −5 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3+x2−5x−5=(x+1)*(x2−5)
(x+1)*(x2−5)=0
alej sama ?
11 wrz 19:17
halp: okej

! wielkie dzięki!
11 wrz 19:28