,
Wiola:]: pomoże ktoś? Chce aby wytłumaczyć i pomóc rozwiązać.
Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD.Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
7 sty 17:28
Eta:
zadanie można rozwiązać kilkoma sposobami

podam jeden z nich:
z wykorzystaniem odpowiednich wektorów
→
AB= [ 4,2] wektor BC jest prostopadły do wektora AC
więc iloczyn skalarny równa się zero
→ →
to wektor BC= [−2,4] lub BC= [2,−4]
bo wtedy iloczyn skalarny 4*−2+2*4= 0 i 4*2 +2*(−4)=0
→
BC= [ x
C−x
B , y
C −y
B] = [x
C−7, y
C−3]
to: x
C −7= −2 i y
C−3= 4
lub x
C−7= 2 i y
C−3= −4
to: x
C= 5 i y
C= 7 lub x
C= 9 i y
C= −1
są dwa takie punkty będące wierzchołkiem tego kwadratu
C
1( 5,7) v C
2( 9,−1)
7 sty 18:27