sprawdzenie ciągłości funkcji
Pawel: Czy ktoś może sprawdzić mi ciągłość tych funkcji i jak jest błąd powiedzieć gdzie lim źle
policzyłem, sory że nie jest w klamrach

Zbadaj ciągłość/jednostronną ciągłość funkcji f w punkcie:
1) x
0=0
ln2x x>0
2 x=0
Funkcja nie jest ciągła ?
2) x
0=4
−1 x=4
Funkcja ciągła prawostronnie
3) x
0=2
arcsin(x−1) x<2
0 x=2
Funkcja nie jest ciągła
11 wrz 18:19
Adamm: w pierwszym, funkcja jest ciągła jednostronnie
w ostatnim, funkcja jest ciągła jednostronnie
11 wrz 18:30
Adamm: 1.
| | sin(4x) | | sin(4x) | | 2x | |
limx→0− |
| = limx→0− 2 |
| * |
| = 2 |
| | sin(2x) | | 4x | | sin(2x) | |
11 wrz 18:34
11 wrz 18:37
Pawel: Czyli w 1 jest ciągła lewostronnie bo wychodzi 2
| | π | |
w 3 też jest ciągła lewostronnie lecz nie wiem jak rozbić tego arcsin(x−1)= |
| |
| | 2 | |
11 wrz 18:39
Jerzy:
A to dobre...ciągła jednostronnie !
11 wrz 18:41
Adamm: prawostronnie
11 wrz 18:41
Pawel: Ajj przepraszam za moją nieuwagę w 3 pomyliłem sie powinno być
3) x
0=2
arcsin(x−1) x<2
0 x=2
11 wrz 18:44
Jerzy:
Jak funkcja może być ciągła jednostronnie...nonsens.
11 wrz 18:50
Adamm: ja też pierwszy raz się z czymś takim spotykam, najwyraźniej niektórzy przyjmują
ciągłość jednostronną
11 wrz 18:54
Jerzy:
Nie pleć.
11 wrz 19:02
Pawel: Mam jeszcze jedno gdzie nie jestem pewien dziedziny oraz asymptot
Wyznacz dziedzinę i asymptoty funkcji
D: x−1 ≠0 x>0
x ≠ 1
D:x∊(0;1)(1;+
∞)
Asymptota pionowa w x=1
poziomych brak
ukośnych brak
D: lnx−1 ≠0 x>0 x−1>0
x ≠ e x>1
D:x∊(1;e)(e;+
∞)
Asymptota pionowa w e
pozioma w
∞=0
ukośnych brak
| | 1 | |
3) f(x) = x−2arctg |
| i tu brak pomysłu na wyznaczenie dziedziny... |
| | x−1 | |
11 wrz 19:13
Adamm: dziedzina w 1 jest źle
11 wrz 19:17
Pawel: w 1 powinna być D(−∞;0)(1;+∞) ?
function (){I.log("someFunction helper called with array",this)}
function (){for(var e=0;e<this.length;e++)"string"==typeof
this[e]&&(this[e]=this[e].toLowerCase());return this}
11 wrz 19:20
Adamm: tak
11 wrz 19:20
Pawel: i wtedy mamy asymptotę pionową w 1 i 0? coś tu nie pasuje
function (){I.log("someFunction helper called with array",this)}
function (){for(var e=0;e<this.length;e++)"string"==typeof
this[e]&&(this[e]=this[e].toLowerCase());return this}
11 wrz 19:24
Adamm: co do asymptot, pionowe w x=1, x=0
ukośna y=x
11 wrz 19:24
Adamm: x=1 jest prawostronna, x=0 jest lewostronna
2) dziedzina powinna być x∊(0;e)u(e;∞)
11 wrz 19:27
Adamm: 2) co do x=e masz rację, pozioma powinna być y=2
11 wrz 19:30
Adamm: 3) x≠1
co do nieciągłości to tam na pewno nie ma asymptot
poziomych nie ma, ukośna to y=x
11 wrz 19:33
Pawel: możesz mi napisać jak Ty zrobiłeś to pozioma y=2 oraz ukośna z pierwszego ?
ja podstawiam pod wzór i mi wyjść nie chce

function (){I.log("someFunction helper called with array",this)}
function (){for(var e=0;e<this.length;e++)"string"==typeof
this[e]&&(this[e]=this[e].toLowerCase());return this}
11 wrz 19:36
Adamm:
| | x+ln(x/(x−1)) | |
limx→±∞ |
| = 1 |
| | x | |
x→±
∞
x/(x−1)→1, ln(x/(x−1)) → 0,
lim
x→±∞ x+ln(x/(x−1))−x = 0
11 wrz 19:41
Pawel: dzięki wielkie
11 wrz 19:44