logarytmy wykaż że dowodzenie twierdzeń
natalia98: 1.105 Wykaż że:
c)
(log2 7 + log7 2 + 2)* log7 2)log7 2 + 1 = log7 14
d)
(log25 2 −1) * log2 5)(log2 5 + log5 2 + 2) = log2/5
Jeśli przykłady byłyby nieczytelne, to dla pewności wrzucam zdjęcie zadania:
http://i.imgur.com/SoAUyvq.jpg
Z góry dziękuję za pomoc
11 wrz 17:57
Janek191:
Zapisz te ułamki przy użyciu litery U
11 wrz 17:58
Eta:
c) log
27*log
72= 1
| | 1+2log72+(log72)2 | | (log72+1)2 | |
L= |
| = |
| = log72+1=log714=P |
| | log72+1 | | log72+1 | |
11 wrz 18:07
natalia98: Dziękuję za radę z tym 'U'− wszystko jest juz czytelne:
| | (log2 7 + log7 2 + 2)* log7 2) | |
c) |
| = log7 14 |
| | (log7 2 +1) | |
| | (log25 2 −1)*log2 5 | | 2 | |
d) |
| = log |
| |
| | log2 5 + log5 2 + 2 | | 5 | |
//W zapisie log2 8 = 3
11 wrz 18:12
Eta:
| | 1 | |
d) log25*log52=1 ⇒ log25= |
| |
| | log52 | |
| | log52−log25 | | log522−1 | |
L=...= |
| = |
| = |
| | | | (log52+1)2 | |
| | log52−1 | | log5(2/5) | |
= |
| = |
| = log(2/5)= P |
| | log52+1 | | log510 | |
11 wrz 18:19
Janek191:
log
2 8 = 3
Przed 2 daj spację
11 wrz 18:20
natalia98: @Eta bardzo dziękuję za dokładne wytłumacznie

11 wrz 19:06
Eta:
11 wrz 19:27