Wyznacz funkcje złożoną oraz jej dziedzinę
Irutar: Mam wyznaczyć funkcje złożoną fog, gof oraz ich dziedzinę (dziedzine fog, oraz gof):
1) f(x)=log1/2(x−34π) + 2 g(x)=arccos(x−3)
2)f(x)=arcsin(x−2) g(x)=√x + π6 + 3
Jakby ktoś mógł krok po kroku wytłumaczyć to byłbym wdzięczny. Chodzi mi głownie o wyznaczenie
dziedzin fog oraz gof.
Dzięki
11 wrz 17:48
Irutar: w drugim podpunkcie pod pierwiastkiem jest x + Pi/6
11 wrz 17:50
Adamm: | | 3 | |
najpierw wyznacz wzór, dla przykładu f(g(x))=log1/2((arccos(x−3)− |
| π)+2 |
| | 4 | |
| | 3 | |
teraz dziedzinę, arccos(x−3)− |
| π>0, arccos przyjmuje wartości od −1 do 1, −1≤x−3≤1 |
| | 4 | |
11 wrz 17:56