matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Ada:
jak policzyć taką całkę ∫cos
3
xsin
5
x dx
?
11 wrz 17:27
Jerzy:
sinx = t .... =∫(1−t
2
)*t
5
dt
11 wrz 17:35
jc:
= ∫ sin
5
x (1− sin
2
x) (sin x) ' dx = (1/6) sin
6
x − (1/8) sin
8
x
11 wrz 17:36
Jerzy:
jc
...dodaj stałą.
11 wrz 17:43