Objętość ostrosłupa. bardzo proszę o pomoc. !!
Kasia161190: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkatnego ma długośc 5 a krawedź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45 stropni./ jaka objetosć ma ten ostrosłup?
7 sty 17:27
Kasia161190: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu ...
7 sty 17:33
Bogdan:

R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości a.
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * |
| a2√3 * R = ... |
| | 3 | | 4 | |
7 sty 17:54
jo:
| | 5√3 | |
ze związków w trójkącie prostokątnym: H = x = |
| |
| | 3 | |
7 sty 17:55