Reszta z dzielenia
Pawel: Jak to jest, że
1:8 = 0 i 1 reszty, to dla ujemnej liczby jest
−1:8 = −1 i 7 reszty
skoro dzieląc −1 przez 8 wychodzi 0 całości. Może ktoś mi spróbować to pojąć?
11 wrz 17:26
Janek191:
| | 1 | | 7 | |
− 1 : 8 = − |
| = − 1 + |
| czyli − 1 i reszty 7 |
| | 8 | | 8 | |
11 wrz 17:28
g: To kwestia umowy, a przyjęta umowa jest taka, że reszta jest zawsze liczbą nieujemną.
Gdyby przyjąć inną umowę, to było by −1:8 = 0 i −1 reszty.
To zresztą nie jest takie od czapy, bo np. dzielenie liczb całkowitych w komputerze tak
działa, czyli −1:8 = 0.
11 wrz 17:37