matematykaszkolna.pl
Całka - ekonomiczna. stivi łonda: Treść brzmi. Na postawie wyników badań ergonomicznych wykazano, że godzinną wydajność pracy w ciągu dnia można dobrze przybliżyć wzorem f(t) = 7t − t2 dla 0 < t < 7 Zastanawiam się w tym momencie czy podczas liczenia całki oznaczonej w tym zadaniu mam ją ograniczyć przedziałami kolejno 0,t czy 0,7 czy jak?Przykładowo jak miałem takie zadanie ale t ∊ [7,15] to wtedy ograniczylem całkę liczbami 7 i 15. Tutaj natomiast mam dylemat
11 wrz 17:23
Adamm: jakie jest pytanie
11 wrz 17:25
stivi łonda: a) znaleźć zależność wielkości produkcji od upływu czasu t w danym dniu b) ile wynosi dzienna produkcja
11 wrz 17:33
Adamm: teraz, naprowadź mnie na matematyczny sens zadania
11 wrz 17:53
stivi łonda: chodzi o to jak ma ograniczyć całkę oznaczoną. Jak był przedział godzinowy [7−15] to sobie ograniczyłem 7 od dolu 15 od gory policzylem oznaczona calke podstawilem liczby i byl wynik. nie wiem co podstawic jezeli mam przedzial 0<t<7
11 wrz 18:00
zef: górna granica siedem dolna 0 i wystarczy w tym przypadku liczyć tylko górną, to będzie wynik
11 wrz 18:02
Adamm: cóż, całkę nie liczy się w punktach więc wydaje mi się że dolna 0 i górna 7 jest poprawnie
11 wrz 18:04
stivi łonda: no właśnie o to mi chodziło panowie
11 wrz 18:07
Mariusz: Może chodzi o dolną czy górną sumę Riemanna ? Całkę oznaczoną liczy się na zadanym przedziale i wynikiem całkowania jest liczba Podziel swój przedział całkowania na podprzedziały i policz granicę z sumy tych podprzedziałów przy długości największego podprzedziału dążącej do zera
14 wrz 01:38