rozwiąż równanie/równania wykładnicze
Oris:
| | 1 | |
22+ (x−3)/(x)−5*( |
| )(3−x)/(x) +2=11 |
| | 2 | |
Próbowałem rozwiązać kilka razy i nic mi nie wychodziło.
Odp. x=−3
11 wrz 17:03
Adamm: podpowiedź, sprowadź obie dwójki do postaci 2(x−3)/x
11 wrz 17:04
Jack: to jest prostsze niz myslisz. Ja bym rozbil :
22+ (x−3)/x na 22 * 2(x−3)/x
11 wrz 17:07
Janek191:
| | 1 | |
4*2x − 3x − 5*2x −3x * |
| − 11 = 0 |
| | 4 | |
11 wrz 17:22
Janek191:
| 11 | | 4 | |
| *2x −3x =11 / * |
| ; x ≠ 0 |
| 4 | | 11 | |
2
x −3x = 4
x − 3 = 2 x
x = − 3
======
11 wrz 17:24
Oris: dziękuję
11 wrz 17:56
Janek191: '
Jasne ?
11 wrz 17:56
Oris: Tak jest!
11 wrz 17:57