Cenę kosiarki (500 zł) podnoszono kolejno o 20%
mental2009: Cenę kosiarki (500 zł) podnoszono kolejno o 20%, a następnie o 10%. ile kosztowała kosiarka? o
ile procent podniesiono cenę kosiarki poprzez te podwyżki?
11 wrz 16:36
zef: 120x+12x=500zl
132x=500zl //*100/132
100x=378,78zl − cena początkowa kosiarki
B)
500−378,78=121,22
121,22:378,78*100%=32%
Cenę podniesiono o 32%
11 wrz 16:42
Janek191:
Ja bym zrobił tak:
500*1,2 = 600
600*1,1 = 660
===========
660 − 500 = 160
==============
Odp. Kosiarka kosztowała ( po dwóch podwyżkach ) 660 zł. Cenę kosiarki podniesiono o 32%.
11 wrz 17:49
zef: Ja zrozumiałem to zadanie że po podwyżkach cena ta osiągnęła 500zł, ze względu na to "ile
kosztowała kosiarka?" Powinno być raczej ile kosztuje kosiarka
11 wrz 17:52
Janek191:
Wtedy by było:
cena kosiarki po podwyżce kolejno o 20% i 10 % jest równa 500 zł.
Treść zadania nie jest jednoznaczna
11 wrz 17:55
Eta:
c*1,2*1,1=1,32c −−− cena zwiększyła się o 32%
500*1,32= 660 zł
11 wrz 19:37