Cenę towaru podniesiono o 10%
mental2009: Cenę towaru podniesiono o 10%, a następnie obniżono o 10%. Czy cena końcowa jest równia cenie
początkowej?
11 wrz 16:34
zef: nie
11 wrz 16:36
Adamm: Co − cena oryginalna
Co+0,1Co=1,1Co − cena po podniesieniu
1,1Co−0,1*(1,1Co)=0,99Co − cena po obniżeniu
wywnioskuj
11 wrz 16:36
zef: początkowa cena towaru − 100x
podniesiono o 10x=110x
obniżono o 10% czyli 10% ze 110x to jest 11x=
110x−11x=99x
99x≠100x
11 wrz 16:37
Eta:
c*1,1*0,9= 0,99c cena zmalała o 1%
11 wrz 19:41