oblicz całkę nieoznaczoną
roxi: ∫12 1/(x2−3x)dx
11 wrz 16:09
Adamm: | 1 | | 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−3x | | x(x−3) | | x | | x−3 | |
wyznacz A,B
11 wrz 16:10
jc: Proponuję coś takiego.
| 1 | | 1 | | q−p | |
| − |
| = |
| |
| x+p | | x+q | | (x+p)(x+q) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A więc dla p ≠ q, |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| | (x+p)(x+q) | | q−p | | x+p | | x+q | |
11 wrz 16:20
roxi: czyli A = −1/3 B =1/3
1/3∫ln|x|−1/3∫lx|x−3|+C

?
function (){I.log("someFunction helper called with array",this)}
function (){for(var e=0;e<this.length;e++)"string"==typeof
this[e]&&(this[e]=this[e].toLowerCase());return this}
11 wrz 16:27
Adamm: zapisz normalnie to może pogadamy
11 wrz 16:33
jc: wynik = [ log |x−3| − log |x| ] /3 (jakieś całki Ci się pałętają, i te znaki ..)
11 wrz 16:39
Adamm: jc, oczywiście +c
11 wrz 16:40
Adamm: nieważne, to całka oznaczona
11 wrz 16:41
roxi:
więc wychodzi
function (){I.log("someFunction helper called with array",this)}
function (){for(var e=0;e<this.length;e++)"string"==typeof
this[e]&&(this[e]=this[e].toLowerCase());return this}
11 wrz 16:42
Adamm: no to teraz policz
11 wrz 16:43
Adamm: | 1 | | 1 | |
| ln|x|− |
| ln|x−3| |12 = ... |
| 3 | | 3 | |
11 wrz 16:44
roxi: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ln|−1|− |
| ln|2|− |
| ln|−2|+ |
| ln|1| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 wrz 16:59
Adamm: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| ln|2|− |
| ln|−1|− |
| ln|1|+ |
| ln|−2|= |
| ln2 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
prawie dobrze
11 wrz 17:01
roxi: Mam jeszcze jeden problem z zadaniem
∫−10ex√2−2ex
function (){I.log("someFunction helper called with array",this)}
function (){for(var e=0;e<this.length;e++)"string"==typeof
this[e]&&(this[e]=this[e].toLowerCase());return this}
11 wrz 17:03
11 wrz 17:07
Adamm: nie zapomnij zmienić obszar całkowalności
x=0 ⇒ u=0
x=−1 ⇒ u=2−2e−1
11 wrz 17:11
Adamm: | | −1 | |
∫−10ex√2−2exdx = |
| ∫2−2e−10 √u du |
| | 2 | |
11 wrz 17:14