trygonometria BŁAGAM O POMOC!!
zuza: Wykaż, że nie istnieje kat α taki, ze cosα = 3/5 i tgα = 3/4
.
7 sty 17:25
Bogdan:

Np. tak:
| | 3x | | 3 | |
x > 0, cosα = |
| = |
| |
| | 5x | | 5 | |
Z twierdzenia Pitagorasa: a =
√25x2 − 9x2 = 4x
| | a | | 4x | | 4 | | 3 | |
tgα = |
| = |
| = |
| ≠ |
| |
| | 3x | | 3x | | 3 | | 4 | |
7 sty 17:33
bbb: cosα=3/5 aby tg był dodatni sinus także musi być dodatni albowiem tgα=sinα/cosα a zatem z 1
trygonometrycznej sin2(α)+cos2(α)=1 czyli podstawiając sin2(α) +9/25=1 a zatem
sin2(α)=16/25, czyli sinα=4/5 albowiem jak wcześniej powiedziałem musi być dodatni
tgα=(4/5)*(5/3) a zatem tgα=4/3 co jest liczbą różną od 3/4
8 sty 16:37