Wielomiany wykres rozkład
Wojtek: NIe wiem jak wyznaczyć miejsca zerowe tej pochodnej:
f(x)=15x5 − 53x3 + 4x − 6
f'(x)= x4 − 5x2 + 4
i tu nie wiem jak to rozpisać dodam że w odpowiedziach są to −2 −1 1 2
11 wrz 14:57
g: Rozwiąż równanie kwadratowe dla zmiennej y=x2.
11 wrz 14:58
ICSP: f'(x) = x4 − x2 − 4x2 + 4 = x2(x2 − 1) − 4(x2 − 1)
11 wrz 14:59
Adamm: t=x2
t2−5t+4=(t−1)(t−4)
x2=1 lub x2=4
11 wrz 14:59
Dan:
x
4 − 5x
2 + 4 =0
Δ=9
x
2=1 lub x
2=4
x=1 lub x=−1 lub x=2 lub x=−2
11 wrz 14:59
grthx: x
4−5x
2+4
Δ= (−5)
2−4*4*1= 25−16=9
| | 5−3 | |
x12= |
| = 1 to x1=1 lub x1=−1 |
| | 2 | |
| | 5+3 | |
x22= |
| =4 to x2=2 lub x2=−2 |
| | 2 | |
11 wrz 15:00
Metis:
f'(x)=0 ⇔ x4−5x2+4=0
Niech t=x2, gdzie t≥0 , otrzymujemy:
t2−5t+4=0
Δ=25−4*1*4=25−16=9
(t−4) (t−1) = 0
t=4 v t=1
Wracamy do podstawienia:
x2=4 v x2=1
x2−4=0 v x2−1=0
(x−2)(x+2)=0 v (x−1)(x+1)=0
x=2 v x=−2 i x=1 v x=−1
11 wrz 15:01
grthx:
11 wrz 15:02
grthx: Ciekawe czy zna magiczne słowo dziękuję ?
11 wrz 15:15
Eta:
Dziękuję Wszystkim
11 wrz 15:58