Iloczyn wektorów
Boczek: Niech będzie dany dowolny trójkąt ABC. Punkt K dzieli bok AC na odcinki AK i KC, dla których
|AK| : |KC|=1:2. Punkt L dzieli bok BC na odcinki BL i LC tak, że |BL| : |LC|=1:2.
Wykorzystując działania na wektorach, udowodnij, że KL||AB.
KL→=KC→+CL→
KL→=KA→+AB→+BL→
KC→=−2*KA→
CL→=−2*BL→
więc
KL→=−2KA→−2BL→
po przekształceniach
3KL→=2AB→
KL→=23AB→
I wg rozwiązania to już jest odpowiedzią, nie rozumiem, czemu ostatnie równanie świadczy o tym,
że wektory są równoległe, znam definicję iloczynu wektorów, ale nijak rozumiem, jak to, że
v→=k*u→ może świadczyć o tym, że te wektory są równoległe.
11 wrz 14:33
Jack: | | 2 | |
mnożysz wektor razy liczbę (dokładniej to |
| ) zatem to wektor rownolegly. |
| | 3 | |
11 wrz 14:46
11 wrz 14:46
Boczek: No przecież, prosta sprawa a mnie przyćmiło, dzięki.
11 wrz 14:48