oblicz dłogość łuku krzywej opisanej paramerycznie
Bonx: x(t)=sin3t
y(t)=cos3t
t∊[0,π}
11 wrz 13:55
Iryt:
L=2*0∫
π/2√(dxdt)2+(dxdt)2dt=
=2*0∫
π/2√9sin4t*cos2t+9*cos4t*sin2t dt=
=2*0∫
π/23
√sin2t*cos2t*(sin2t+cos2t)dt=
=6*0∫
π/2√sin2t*cos2tdt=6*
0∫
π/2|sint*cost|dt=
11 wrz 16:23
roxi: a jak mam przedział ten sam oraz sin2t i cos2t to stosuje pochodną czy rozbijam to z jedynki
?
11 wrz 16:35
Iryt:
Nie rozumiem pytania, gdzie masz sin2x i cos2x.
11 wrz 16:42
11 wrz 16:45
roxi: mam drugi przykład do zrobienia gdzie jest to samo polecenie i dane:
x(t)=sin2t
y(t)=cos2t
t∊[0,π]
11 wrz 16:47
Iryt:
Rozwiązuj tak samo. Pod pierwiastkiem dostaniesz jedynkę trygonometryczną, co ułatwi
obliczenia.
Licz pochodne, bo taki jest wzór na długość krzywej
L=t1∫t2√(dxdt)2+dydt)2 dt
11 wrz 17:10