Ekstream funkcji
Lila: Mam "znaleźć ekstrema lokalne poniższej funkcji dwóch zmiennych"
f(x,y)=3+yx
3−12y
liczę pierwsze pochodne:
| ⎧ | f'x(x,y)=3yx2−12y | |
| ⎩ | f'y(x,y)=x3−12x |
|
I tu mam jednak problem z wyznaczeniem x i y, bo wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy. Wiem co
zrobić dalej, ale ten układ równań mi nie wychodzi
11 wrz 13:41
Janek191:
Źle policzone pochodne cząstkowe
11 wrz 13:44
Janek191:
f 'x(x,y) = 3 y x2
f 'y(x,y) = x3 − 12
11 wrz 13:45
jc: Źle liczysz pochodne, poza tym ta funkcja nie ma ekstremów lokalnych.
Czy dobrze przepisałaś treść?
11 wrz 13:46
Lila: źle zapisałam równanie f(x,y)=3+yx3−12xy. Więc pochodne będą dobre
11 wrz 13:47
jc: No to napisz dobrze. f(x,y) = ?
11 wrz 13:51
Lila: f(x,y)=3+yx3−12xy
pochodne zapisane
ale nie wiem jak z tego układu równań wyznaczyć x i y
11 wrz 14:03
jc: Nie musisz liczyć pochodnych. Widać, że nie funkcja nie ma ekstremów.
11 wrz 14:16
Lila: Dlatego, że wyznacznik wyjdzie 0−czyli że nie będzie wiadomo, albo <0, czyli warunek konieczny
nie zostanie spełniony? Ale to i tak potrzebuję wstawić wyliczone wartości do wyznacznika, by
to udowodnić.
Czyli: Z drugiego wyznaczyć x i wyjdzie x=0, x=sqrt{12} i x=−sqrt{12}. I te pkt wstawiam do
pierwszego w miejsce x i tak wyznaczę y? Bo zawsze w równaniu miałam tak, że oba równania były
zależne od x i y
11 wrz 14:27
jc: Pomyśl jak wygląda wykres. Ale możesz liczyć i wyjdzie tak, jak piszesz.
11 wrz 14:47