Całka w biegunowych po obszarze, pomoc z wynikiem
Puchowa poduszka: Czy może ktoś sprawdzić czy dobrze wyszła mi całka podwójna po obszarze D, zamieniając na
współrzędne biegunowe:
∫∫ x2 dx dy D: x2 + y2 − 2y ≤ 0
D
Wyszło mi 4/3...
π 2sin(δ)
∫ d(δ)∫ r2 cos2 δdr
0 0
11 wrz 13:22
Puchowa poduszka: Czy ktoś może mi podać sam wynik?
zapomniałem o Jakobianie i wyszło mi 1/2 π ale to chyba też zły wynik
11 wrz 13:35
jc:
∫∫ x2 dx dy, x = r cos δ, y = 1 + r sin δ, 0 ≤ r ≤ 1, 0 ≤ δ ≤ 2π
∫ dδ ∫ r2 sin2 δ dr = π/3
11 wrz 13:36
jc: Ja pamiętałem, ale nie zapisałem
∫ dδ ∫ r2 sin2 δ r dr = π/3
11 wrz 13:37
Puchowa poduszka: ale to jest koło o środku 0 1 więc nie może być r od 0 do 1
11 wrz 13:46
jc: Zwróć uwagę na to, że do y dodałem jeden. Nie musisz umieszczać środka koła układu
biegunowego w (0,0). Możesz w dowolnym miejscu, a zadaniu najprościej wybrać (0,1).
11 wrz 13:48
jc: Oj. Dalej drobne błędy.
∫ dδ ∫ r2 cos2 δ r dr = π/3
Ale to nie ma znaczenia dal wyniku.
11 wrz 13:50
jc:
11 wrz 13:52
Jerzy:
Dwa błędy.... 0 ≤ r ≤ 2rsinδ i "zjadłeś" jakobian.
11 wrz 14:18
Jerzy:
A nie...tylko jakobian.
11 wrz 14:23
Puchowa poduszka: No dobrze, wyszła mi całka
π
4∫ sin4 δ * cos2 δ dδ
0
I wychodzi π/2
11 wrz 14:25