matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąty podobne
gościu:
Podobieństwo trójkątów bok kwadratu wynosi a=1 m punkt A jest w połowie boku
√
5
r wynosi
*a
2
Żeby policzyć Ew muszę skorzystać z podobieństwa trójkątów. Więc:
r
a
=
, czyli
E1
1
2
Ew
2*E1*a
Ew=
r
Czy dobrze myślę? Proszę o pomoc.
11 wrz 11:27