Maurin
Benny: Posiada ktoś książkę do analizy 1 Maurina? Szukam informacji o różniczce złożenia i
dowiedziałem się że w owej książce coś jest.
11 wrz 10:10
jc: Benny, czy przez różniczkę rozumiesz pochodną?
Jeśli tak, to masz twierdzenie
h(x) = f(g(x)), jeśli f'(g(x0)) oraz g'(x0) istnieją,
to h'(x0) istnieje i h'(x0) = f'(g(x0)) g'(x0).
Ale to przecież znasz. Co chcesz wiedzieć?
11 wrz 10:54
11 wrz 11:05
jc: Dowód dla przestrzeni skończenie wymiarowych jest taki sam.
Spójrz do dowolnego innego podręcznika.
11 wrz 11:13
Benny: Posiadam tylko Fichtenholza, ale nie potrafię znaleźć.
11 wrz 11:19
jc: Nie wiem czemu, ale Fichtenholtz bardzo mi się nie podobał. Książka w trzech grubych
tomach, bez szans na przekartkowanie, a co dopiero przeczytanie. To było dawno.
Może teraz? Jak dobrze pamiętam, książka uczy rachunków. Umiejętność rachowania,
szczególnie teraz nie ma znaczenia, jak się nie ma problemów, w których coś trzeba liczyć.
A teraz jest łatwiej (komputery, sieć).
11 wrz 11:30
Kacper:
Posiadam książkę Maurina jak coś
11 wrz 11:39
Benny: Mógłbyś podesłać skany tego dowodu?
11 wrz 11:40
Metis: Mam Rachunek różniczkowy i całkowy Banacha , może tutaj będzie dowód tego twierdzenia, ale nie
wiem w jakim dziale szukać
11 wrz 12:41
Benny: Funkcje wielu zmiennych, pochodne i różniczki wielu zmiennych
11 wrz 12:47
11 wrz 12:49
Benny: Sprawdź stronę 277
11 wrz 12:55
11 wrz 12:57
Benny: Dzięki, ale to nie to
11 wrz 13:04
Metis:
11 wrz 13:04
jc: Jeśli ściągnąłeś Calculus on Manifolds Spivaka, to dowód znajdziesz na str. 20 (30 na skanie).
Tw. Reguła łańcucha (chin rulle).
11 wrz 13:13
Benny: μ(f(x)−f(a)−φ(x))=μ(f(x)−f(a))−μ(φ(x)), bo różniczka jest pewnym odwzorowaniem liniowym, tak?
11 wrz 13:41
jc: To nie na dzisiejszą pogodę ...
11 wrz 13:54
Kacper:
Wszelkie info ode mnie na gg
11 wrz 14:13