Pytanie teoretyczne dot. silni
Macko z Bogdanca: Powiedzmy, ze mamy zadanie z kombinatoryki typu. Ile jest numerow tel.ktore skladaja sie z 10
cyfr
takich, ze kazda cyfra jest inna. Wybieramy z {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9)
10*9*8*7*6*5*4*3*2*1=10!
Teraz mamy np. numer telefonu z 9 cyfr (takze roznych)
10*9*8*7*6*5*4*3*2=...
I teraz mam dylemat, czy nie bedzie bledem zapisanie tego jako 10! Bo, gdy mnozymy *1 to i tak
wynik
nie ulegnie zmianie.
11 wrz 03:09
Kacper:
Jakbyś tak napisał u mnie na sprawdzianie, to bym cie pytał dlaczego.
11 wrz 07:45
Janek191:
Numer telefonu raczej nie zaczyna się od 0
11 wrz 09:32
grthx: Dzien dobry
Janek191 
Kiedys sie zaczynal od 0 . Pamietasz bylo 012 i numer (chyba to byl Krakow a 032 to
blizejTwoich stron
11 wrz 09:37
grthx: Dzisiaj juz z tego 0 zrezygnowano .
11 wrz 09:38
Macko z Bogdanca: @Janek191 Tak wiem

. Nie uwzglednilem tego w tresci, bo akurat zadanie z numerem telefonu
to bylo pierwsze co przyszlo mi do glowy
11 wrz 13:43
g: | | 10! | |
Twój dylemat można zaspokoić wzorem |
| (n = długość numeru). |
| | (10−n)! | |
11 wrz 17:30