matematykaszkolna.pl
Rozkład wykładniczy, regresja liniowa Marcin92: Bardzo proszę o pomoc i w miarę możliwości dokładne wytłumaczenie, być może zadania są proste, jednak nie mam wiedzy żeby sobie z nimi poradzić 1. Czas T(min) między przybyciem kolejnych pociągów metra ma rozkład wykładniczy z parametrem λ=1/3. Oblicz średni czas oczekiwania na pociąg metra oraz prawdopodobieństwo oczekiwania na pociąg od 1 do 2 minut 2. Zmienna losowa (X,Y) ma funkcję prawdopodobieństwa X/Y −1 0 1 −1 0,3 0,1 0 1 0 0,3 0 3 0 0 0.9 Znaleźć krzywą regresji I rodzaju względem X oraz względem Y Z góry dziękuję za wszelaką pomoc
10 wrz 22:42
Saris: Brak wiedzy można nadrobić. Jakiś podręcznik, notatki, wykłady. 1. Średni czas oczekiwania, to poprostu wartość oczekiwana (średnia). Możesz znać wzór na nią, znając dany rozkład albo wyliczyc ze wzoru ∫xf(x)dx na całym przedziale zbioru liczb rzeczywistych. Druga rzecz to jakies pstwo, w tym przypadku P(1<X<2)=F(2)−F(1) gdzie F(x) to dystrybuanta. Też możesz znać wzór albo policzyć z funkcji gęstości f(x) całkując ją na przedziale (−, x). Odnośnie znajomości wzorów, chodzi o to, że ten rozkład jest dość popularny w zadaniach i ma proste wzory, więc dużo osób zna je na pamięć i nie musi liczyć. W bardziej skomplikowanych zadaniach sięto przydaję, gdzie liczenie takich rzeczy to raczej sprawa marginalna, a nie główny problem. 2. Jest sporo wzorów. Zapoznaj się z pojęciami takimi jak : rozkład brzegowy/rozkłady warunkowe/wartosc oczekiwana i oczywiscie linia regresji I rodzaju. Polecam przeczytac Krysickiego, jest to wszystko wytłumaczone w dziale o rozkładach dwu wymiarowych.
10 wrz 23:50
Marcin92: Dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o średnią to takie było moje przypuszczenie, jednak nie chciałem zadzierać nosa i utwierdzić się w swoim przekonaniu emotka Co do linii regresji... rozkłady brzegowe, wartość oczekiwaną przerabialiśmy na zajęciach i z tym nie ma żadnego problemu. Jednak prowadzący nie podawał za bardzo wzorów, a już na pewno nie tłumaczył o liniach (krzywych? bo spotkałem takie określenie, nie wiem czy to zamiennik, czy inne pojęcie) regresji I i II rodzaju, szukałem różnych notatek, ale bez rozwiązanego przykładu nieco trudno to zrozumieć. Byłby ktoś w stanie nieco to wyjaśnic?
11 wrz 09:32