Rozkład wykładniczy, regresja liniowa
Marcin92: Bardzo proszę o pomoc i w miarę możliwości dokładne wytłumaczenie, być może zadania są proste,
jednak nie mam wiedzy żeby sobie z nimi poradzić
1. Czas T(min) między przybyciem kolejnych pociągów metra ma rozkład wykładniczy z parametrem
λ=1/3. Oblicz średni czas oczekiwania na pociąg metra oraz prawdopodobieństwo oczekiwania na
pociąg od 1 do 2 minut
2. Zmienna losowa (X,Y) ma funkcję prawdopodobieństwa
X/Y −1 0 1
−1 0,3 0,1 0
1 0 0,3 0
3 0 0 0.9
Znaleźć krzywą regresji I rodzaju względem X oraz względem Y
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc
10 wrz 22:42
Saris: Brak wiedzy można nadrobić. Jakiś podręcznik, notatki, wykłady.
1. Średni czas oczekiwania, to poprostu wartość oczekiwana (średnia). Możesz znać wzór na nią,
znając dany rozkład albo wyliczyc ze wzoru ∫xf(x)dx na całym przedziale zbioru liczb
rzeczywistych. Druga rzecz to jakies pstwo, w tym przypadku P(1<X<2)=F(2)−F(1) gdzie F(x) to
dystrybuanta. Też możesz znać wzór albo policzyć z funkcji gęstości f(x) całkując ją na
przedziale (−∞, x). Odnośnie znajomości wzorów, chodzi o to, że ten rozkład jest dość
popularny w zadaniach i ma proste wzory, więc dużo osób zna je na pamięć i nie musi liczyć. W
bardziej skomplikowanych zadaniach sięto przydaję, gdzie liczenie takich rzeczy to raczej
sprawa marginalna, a nie główny problem.
2. Jest sporo wzorów. Zapoznaj się z pojęciami takimi jak : rozkład brzegowy/rozkłady
warunkowe/wartosc oczekiwana i oczywiscie linia regresji I rodzaju. Polecam przeczytac
Krysickiego, jest to wszystko wytłumaczone w dziale o rozkładach dwu wymiarowych.
10 wrz 23:50
Marcin92: Dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o średnią to takie było moje przypuszczenie,
jednak nie chciałem zadzierać nosa i utwierdzić się w swoim przekonaniu
Co do linii regresji... rozkłady brzegowe, wartość oczekiwaną przerabialiśmy na zajęciach i z
tym nie ma żadnego problemu. Jednak prowadzący nie podawał za bardzo wzorów, a już na pewno
nie tłumaczył o liniach (krzywych? bo spotkałem takie określenie, nie wiem czy to zamiennik,
czy inne pojęcie) regresji I i II rodzaju, szukałem różnych notatek, ale bez rozwiązanego
przykładu nieco trudno to zrozumieć.
Byłby ktoś w stanie nieco to wyjaśnic?
11 wrz 09:32