Oblicz kąty w trójkącie.
Martino:

Kąt zewnętrzny przy podstawie trójkąta równoramiennego jest większy o 36st. od kata
zewnętrznego przy jego wierzchołku naprzeciw podstawy. Wyznacz kąty tego trójkąta.
Piszę tego posta nie po to aby otrzymać wynik i rozwiązanie, ale po to aby dowiedzieć się
dlaczego moje rozwiązanie jest złe. Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi.
Moje rozwiązanie:
b=a+36
x=360−(a−36)
y=360−a
2x+a=180
2[360−(a−36)]+360−a=
=720−2(a−36)+360−a=
=720−2a+36+360−a=
1080+36−a=180=
=1116−a=180 <−−źle
10 wrz 22:12
Ajtek:
x=360−(a+36)
Dalej nie sprawdzałem.
10 wrz 22:17
Jack: zapis x = 360 − (a−36) jest bledny gdyz w nawiasie powinno byc a+36
10 wrz 22:17
Jack: 2x + a = 180 <−−skad to sie wzielo?
10 wrz 22:19
Martino: 2x+a=180, wzięło się z tond że suma wszystkich kątów w trójkącie jest równa 180.
10 wrz 22:24
Jack: no to 2x + y = 180, a nie 2x+a = 180...
10 wrz 22:25
Martino: [facebar]
Ok, teraz wszystko się zgadza, dzięki za pomoc.
10 wrz 22:34
Eta:
Miara kąta zewnętrznego w trójkącie równa jest sumie miar kątów wewnętrznych
do niego nie przyległych
zatem
kąt= α+β i
kąt= 2α
i z treści zadania : α+β= 2α +36
o ⇒ α−β= −36
o
oraz 2α+β=180
o
+ −−−−−−−−−−−−−−−
3α= 144
o ⇒
α=48o
to
β=84o
10 wrz 23:48
Eta:

Można jeszcze prościej:
z treści zadania : 180
o−α= 2α+36
o ⇒ 3α=144
o ⇒
α= 48o
to
β=180
o−2α ⇒
β= 84o
11 wrz 13:19