pomocy
wojtek: dla jakich n spełniona jest nierówność |a
n − g| < ε
| | n+1 | | 1 | |
a) an = |
| g=1, ε= |
| |
| | n | | 50 | |
Ja robiłem tak, ale gdzieś mam błąd
=50(n+1)−50<n
=50n+50−50<n
=50n<n
Gdzie popełniłem błąd, bo to sensu nie ma
10 wrz 21:16
Adamm: 50(n+1)−50<n
powinno być
50(n+1)−50n<n
10 wrz 21:19
Adamm: poza tym, możesz dojść do tego łatwiej
| | n+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| −1|=| |
| = |
| < |
| |
| | n | | n | | n | | 50 | |
50<n
10 wrz 21:21
wojtek: Dzięki, już dzisiaj siedzę 8 godzinę nad granicami, bo cały dział w dwa dni muszę ogarnąć i
zauważyłem, że od zmęczenia popełniam strasznie głupie błędy
10 wrz 21:23
Adamm: nic się nie stało, jeśli chodzi o granice to dowody są najgorsze, reszta jest w miarę
łatwa
10 wrz 21:25