zmienna losowa
Saris: Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny w [−1;2]. Gęstość jest dana wzorem:
| | ⎧ | 1/3 dla x[−1;2] | |
| f(x)= | ⎩ | 0 dla pozostałych |
|
Znaleźć gęstość zmiennej losowej Y=X
2
Mógłby ktoś to policzyć do końca, nie wiem czy mi dobre wyniki wychodzą ^^, a robię trochę
niecodziennym sposobem.
10 wrz 20:47
g:
| | P(y≤Y<(y+dy)) | | P(x2≤X2<(x2+dy)) | | P(|x|≤|X|<√x2+dy) | |
g(y) = |
| = |
| = |
| |
| | dy | | dy | | dy | |
lim
(dy→0) √x2+dy = |x| + dy/(2x
2)
P(|x|≤|X|<(|x| + dy/(2x
2))) = f(|x|)*dy/(2x
2)
11 wrz 14:27
g: c.d. (za wcześnie wysłałem)
f
2(x) = f(|x|) = 2/3 dla x∊[0;1], 1/3 dla x∊[1;2]
| | f2(√y) | |
g(y) = |
| dla y∊[0;4] |
| | 2y | |
Niepokojący jest fakt, że całka ∫
04 g(y)dy jest rozbieżna.
11 wrz 14:39
g: ... jednak pomyliłem się. Jeszcze raz:
lim
dy→0 √x2+dy = |x|*(1+dy/(2x
2)) = |x| + dy/(2|x|)
P[|x|≤|X|<(|x|+dy/(2|x|)] = f(|x|)*dy/(2|x|)
11 wrz 14:56
Saris: Hoho, to Twoja metoda jest jeszcze inna. Mógłbyś predstawić końcowe przedziały dla
poszczególnych wartości y?
11 wrz 15:09
g: Nie bardzo rozumiem pytania.
11 wrz 15:12
Saris: No końcowa odpowiedź powinna być taka, że g(y) = jakaś funkcja y dla danego przedziału y (lub
więcej) oraz 0 dla wartości spoza tego przedziału (przedziałów).
11 wrz 15:13
Saris: g(y)=
0 w innym przypadku
Tak?
11 wrz 15:19
g: Tak.
11 wrz 15:37
Saris: Źle policzyłem pochodną i moje rozwiązanie się różniło od tego na wykładzie, a znalazłem
sposób, wg wzoru z dzielaniem na przedziały ścisle monotonicze i mi sięspodobał.
11 wrz 16:02