poproszę o wytłumaczenie
Ala: Niezależne zmienne losowe X1,X2,...,X500 mają jednakowe rozkłady Poissona z parametrem λ=1,2
oblicz prawdopodobieństwo P ( 1,14<X ̅ <1,32 ).
10 wrz 20:44
Saris: Znasz centralne twierdzenie graniczne?
10 wrz 20:52
Ala: trochę nie kumam o co chodzi w definicji , za dużo matematycznych symboli
10 wrz 20:55
Saris: Centralne twierdzenie graniczne to twierdzenie matematyczne mówiące, że jeśli {\displaystyle
Xi} Xi są niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkładzie, takiej samej wartości
oczekiwanej {\displaystyle \mu } \mu i skończonej wariancji {\displaystyle \sigma 2}
\sigma 2, to zmienna losowa o postaci
10 wrz 20:57
Saris: aaa missclick.
Chodzi o to, że jeśli masz jakieś zmienne losowe o tym samym rozkładzie, które są niezależne to
możesz sobie stosując CTG przybliżyć ten rozkład do rozkładu normalnego standaryzowanego
[N(0,1)]. Robisz to po to, żeby łatwo obliczyć wartości dystrybuanty, w celu policzenia
szukanego prawdopodobieństwa.
Wiesz co to jest wartość przeciętna i wariancja?
10 wrz 21:00
Saris: Znaczy zmienną losową o postaci danej w tym twierdzeniu przybliżasz
10 wrz 21:02
Saris: Generalnie zadanie polega na tym aby wykorzystać właściwości rozkładu Poissona w celu
skorzystania z CTG.
Rozkład Poissona, to taki rozkład gdzie i wartość oczekiwana (m) i wariancja (σ
2) są równe
współczynnikowi λ, który masz dany w treści.
| | 1 | |
Teraz chcesz policzyć P(1,14 < |
| ∑ni=1Xi < 1,32). |
| | n | |
Ta wartość w środku to inaczej zapisane X z pionową kreską u góry (czyli średnia z sumy
kolejnych zmiennych losowych)
Teraz musisz doprowadzić sobie to prawdopodobieństwo do stanu, w którym będziesz mogła
skorzystać z CTG:
Teraz zastąpmy sobie tą zmienną losową przez Y
n i skorzystajmy z przybliżenia do r.normalnego:
| | 1,14−m | | 1,32−m | |
P( ... < YN < ...) ≈ φ( |
| ) − φ( |
| ) = ... |
| | | | | |
Wystarczy podstawić λ=m=σ
2=1,2 i obliczyć argument dla funkcji fi (tj. dystrybuanty rozkładu
normalnego standaryzowanego N(0,1)) i wartości dla obliczonych argumentów wziąć z tablic.
n=500 oczywiście. W wypadku gdy argument wyjdzie ujemny, skorzystaj z własności φ(−x)=1−φ(x)
10 wrz 21:20
Ala: Dziękuję!
10 wrz 21:29