Wykresy i funkcje okresowe
grthx: Zadanie;
a) f(x)=sin2x g(x)= sin3x
Podaj okresy finkcji f(x) i g(x) . Sporzadz wykresy tych funkcji .
Narysuj wykres funkcji φ(x)=f(x)+g(x)= sin3x+sin3x . Jaki jest okres funkcji φ(x)?
b) f(x)= sin(x) g(x)= mantysa (x)
Podaj okresy obu funkcji . Sporzadz wykresy (to potrafie zrobic
Okreslamy k(x)= sin(x
+mantysa x . Czy funkcja k jest okresowa ?
c) f i g sa funkcjami okresowymi . Zbadaj czy suma funkcji f i g jest okresowa
Wskazowka : Rozpatrz osobno przypadek gdy stosunek okresow funkcji f i g jest liczba wymierna
ososbno zas przypadek gdy stosunek ten jest liczba niewymierna
do a) Wykresy tych funkcji potrafie narysowac
| | 2 | |
Okres funkcji f(x) to π natomiast g(x) to |
| π |
| | 3 | |
Natomiast gorzej juz z funkcja φ(x) Wykres oczywiscie moge sobie narysowac w programie ale
chce ten okres tej funkcji policzyc . MOzna jakos .
Czy nalezy tutaj skozystac z ewzoru sinα+sinβ?
10 wrz 20:35
grthx: Najpierw podpunkt a) chce skonczyc tip top
10 wrz 20:37
Adamm: pomyśl, kiedy oba okresy się pokrywają
dla f masz π, 2π, 3π, ...
| | 2 | | 4 | |
dla g masz |
| π, |
| π, 2π, ... |
| | 3 | | 3 | |
więc okres podstawowy φ(x) to 2π
10 wrz 20:38
Adamm: oczywiście możesz skorzystać ze wzoru
10 wrz 20:39
grthx: Acha czyli nie ma potrzeby skorzystania z tego wzoru ?
Bo to by wyszedl troche kosmos .
Co do b) okres sinx to 2π a okres mantysa (x) to 1 wiem jak zrobic wykresy
Nie wiem jak wykazac czy suma tych funkcji jest funkcja okresowa
10 wrz 20:43
Adamm: czy istnieje wielokrotność 1 tak że k
1*1=k
2*2π , k
1,k
2∊ℤ

pomyśl
10 wrz 20:46
grthx: Dobrze
Adamm to ja zaraz sprobuje z tego wzoru
jesli sobie zapisze tak
| | 3x+2x | | 3x−2x | | 1 | |
sin3x+sin2x= 2*sin |
| *cos |
| = sin5x*cos |
| x tylko jak z tego obliczyc |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
okres ?
10 wrz 20:48
Adamm: oczywiście zapomniałem wspomnieć k1≠0,k2≠0
10 wrz 20:48
grthx: Post 20:46 nie istnieje wobec tego suna tych funkcji nie jest funkcja okresowa .
10 wrz 20:52
Adamm: | | 5 | | 1 | |
masz 2sin |
| xcos |
| x ale z tego wychodzi okres 4π, przekształcanie w taki sposób |
| | 2 | | 2 | |
raczej nie jest optymalne
10 wrz 20:52
grthx: Ale juz za c) nie wiem jak sie zabrac
10 wrz 20:55
Adamm: funkcja f+g jest okresowa dla okresów wymiernych
f+g nie jest okresowa dla okresu wymiernego i niewymiernego (patrz b))
f+g może być lub nie okresowa dla okresów niewymiernych
(np. dla √2 i π funkcja nie jest okresowa ale dla 2π i π już jest
10 wrz 20:59
grthx: No bo tak jesli f(x) jest okresowe to f(x)= f(x+T)
to samo g(x)= g(x+T) dalej juz nie mam pomyslu .
10 wrz 21:00
Adamm: suma funkcji okresowych ma okres jeśli ich okresy są w zależności
k
1*T
1=k
2*T
2
| | T2 | |
czyli kiedy |
| jest liczbą wymierną |
| | T1 | |
10 wrz 21:01
grthx: Dobrze . dziekuje CI za pomoc
10 wrz 21:04
Adamm: Dziękuje że mogłem pomóc
10 wrz 21:05
grthx: Duzo pomogles
10 wrz 21:05
Mila:
h(x)=sin3x+sin2x
z definicji (to trochę dłuższy sposób)
h(x)=h(x+T), T − stała niezależna od x
sin[3*(x+T)]+sin [2(x+T)]=sin(3x)+sin(2x)
sin(3x+3T)+sin(2x+2T)=sin(3x)+sin(2x)
sin(3x+3T)−sin3x+sin(2x+2T)−sin2x=0
| | 3x+3T+3x | | 3x+3T−3x | | 2x+2T+2x | | 2x+2T−2x | |
2*cos |
| *sin |
| +2*cos |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3T | | 3T | |
cos(3x+ |
| )*sin |
| +cos(2x+T)*sinT=0 |
| | 2 | | 2 | |
Korzystam z wzoru:
sin(3x)=sin(x)*[3−4sin2(x)]
| | 3T | | T | | T | |
sin |
| =sin |
| *[3−4sin2 |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3T | | T | | T | | T | | T | |
cos(3x+ |
| )*sin |
| *[3−4sin2 |
| ] +cos(2x+T)*2*sin |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | T | | 3T | | T | | T | |
sin |
| *[cos(3x+ |
| )*(3−4sin2 |
| ) +cos(2x+T)*2cos |
| ]=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | T | | 3T | | T | | T | |
sin |
| =0 lub [cos(3x+ |
| )*(3−4sin2 |
| ) +cos(2x+T)*2cos |
| ]=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
T=2π − okres zasadniczy h(x)
===================
10 wrz 23:04
grthx: Dobry wieczor
Milu 
dziekuje CI bardzo . Jutro sobie siade jeszcze nad tym dokladnie .
Dzisiaj juz trzeba odpoczac

Mam jeszcze pare zadan z tych okresow ale juz jutro.
10 wrz 23:17
Mila:
Dobry wieczór
10 wrz 23:18