Rozwiąż równanie
Vayolette: Dobry wieczór,
| | 1 | | 1 | |
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, wynik ma wyjść: − |
| , |
| |
| | 7 | | 7 | |
10 wrz 19:59
Janek191:
Tam jest ( 3 − 2√2)2x ?
10 wrz 20:00
Vayolette: Nie, x jest na dole.
10 wrz 20:00
zombi: ⇔ [(3+√2)(3−√2)]2x2 = 1. Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2.
10 wrz 20:01
Adamm: x≠0
ze wzoru skróconego mnożenia
x
2(9−2)=1
7x
2=1
10 wrz 20:01
Eta:
x≠0
[(3−
√2)(3+
√2)]
2x
2=1
(9−2)
2x
2=1
49x
2−1=0
(7x−1)(7x+1)=0
10 wrz 20:02
Adamm: aha, tam jest kwadrat
x
27
2=1
10 wrz 20:02
Vayolette: Na różne sposoby próbowałam, a o tym nie pomyślałam. Dziękuję za pomoc.
10 wrz 20:04
Eta:
10 wrz 20:04