Dowód ciagi
Maciej: Wiem że było ale kompletnie nie rozumiem jak to zrobić , proszę o dokładne wytłumaczenie .
| | n+15 | |
Wykaz że każdy wyraz ciągu an= |
| jest liczba podzielona przez 10 |
| | n | |
10 wrz 18:50
zef: nie jest.
10 wrz 18:51
Maciej: O Boże zły przykład przepisalem
10 wrz 18:55
Maciej: an=2n+2n+2
10 wrz 18:57
zef: n∊N
2n+2n*22
2n(1+4)=
2n*(5)=
Iloczyn 2 i 5 zawsze daje liczbę podzielną przez 10
10 wrz 18:59
Mila:
2n+2n+2=2n+2n*22=2n*(1+4)=5*2n dla n∊N+ wyrażenie :
5*2n jest wielokrotnością 10.
10 wrz 19:00
Eta:
an= 2n(1+22)= 2*2n−1*5= 10*2n−1 −−− jest podzielne przez 10
10 wrz 19:01
Eta:
"tłoczno" się zrobiło
10 wrz 19:02
Maciej: Nie rozumiem tego 1+4 z jakiej własności ono powstało?
10 wrz 19:03
Eta:
22+2n*22 = 2n(1+22)=2n(1+4)= ...
10 wrz 19:04
zef: 1*2n+4*2n wyłączamy 2n przed nawias:
2n(1+4)
10 wrz 19:06
Maciej: Dzięki
10 wrz 19:13