okrąg opisany na trapezie
neverbenance: Na trapezie opisano okrąg o promieniu 25 cm. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą tego
okręgu. Wiedząc, że przekątna trapezu ma długość 40 cm, oblicz obwód tego trapezu.
10 wrz 18:33
Jolanta: masz rysunek zrobiony?przekątna,ramie trapezu i podstawa to trójkąt prostokątny
10 wrz 18:37
10 wrz 18:40
Eta:

L= 124 cm
10 wrz 18:44
Jolanta: Juz jasne ?
10 wrz 18:47
neverbenance: Eta, mogłabym prosić o wyjaśnienie skąd długość wysokości?
10 wrz 18:47
Eta:
| | a−b | |
i x= √302−h2 =..... 18 i x= |
| ⇒ a−b= 36 ⇒ b=.... |
| | 2 | |
10 wrz 18:47
Jolanta: obliczasz pole trójkata prostokątnego
P=30*40=50*h
10 wrz 18:50
neverbenance: okej, dziękuję bardzo za pomoc, kompletnie nie wpadłam na ten sposób obliczenia wysokości
10 wrz 18:50
Eta:
| | 40*30 | |
zatem w tym zadaniu : h= |
| = ... |
| | 50 | |
10 wrz 18:50