Rozwijanie szeregów Maclurina
James: Witam!
| | 3x | |
Mam zadanie o treści rozwiń w szereg Maclurina funkcje f(x)= |
| . Znajdź przedział |
| | 9+x2 | |
zbieżności tego szeregu.
Mam pytanie jak zabrać się do takiego zadania. Czy muszę liczyć kolejne pochodne dla tej
funkcji i liczyć ich wartość w punkcie x=0 ? Czy da sie to zrobić w inny sposób szybciej ?
Zauważyłem że liczenie po kolei pochodnych jest dosyć czasochłonne i nie wiem czy wystarczy mi
czasu na egzaminie żeby poświecić tyle na te zadanie.
| | 3(x2 − 9) | |
Obliczyłem kolejne pochodne i tak pierwsza pochodna wyszła mi − |
| . |
| | (9+x2)2 | |
| | 1 | |
Wartość dla niej będzie − |
| . Licze kolejną pochodną i wychodzi mi coś takiego |
| | 3 | |
| 6x(x2 − 27) | |
| . Dla tej pochodnej wartość w x=0 bedzie 0. Zauważam że w co drugiej |
| (9+x2)3 | |
pochodnej wartość bedzie 0 więc nie będzie się liczyć do wzoru. Teraz wystarczy obliczyć
kolejną pochodną i wyznaczyć z tego wzór na ten szerego ?