Wykaż, że funkcja f jest różnowartościowa
Ania52: f(x) = 2√3−x
10 wrz 18:04
ICSP: Niech x1 , x2 ∊ [− ∞ ; 3].
f(x1) = f(x2) ⇒ 2√3 − x1 = 2√3 − x2 ⇒ 3 − x1 = 3 − x2 ⇒ x1 = x2
10 wrz 18:07
Adamm: dziedzina, 3−x≥0, 3≥x
weźmy x1,x2∊Df
2√3−x1=2√3−x2
3−x1=3−x2
x2=x1
f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2
funkcja jest różnowartościowa
10 wrz 18:07
Ania52: jeśli funkcja ma byc różnowartościowa to chyba f(x1) nie może być równe f(x2)
10 wrz 18:41
Adamm:

f(x)=x
czyli mówisz że f(0)≠f(0)

no przecież funkcja jest różnowartościowa
10 wrz 18:44
Adamm: funkcja jest różnowartościowa jeśli
x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2)
co jest równoważne
f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2
10 wrz 18:46