błagam
pozdrawiam serdecznie8: Oblicz sumę wyrazów skonczonego ciągu geometrycznego
a) 3,32,...,36
b) √3,3,..., 27
10 wrz 18:03
zef: wzór znasz?
10 wrz 18:04
maciu: dodawać nie umiesz? do podstawówki
a w kwestiach merytorycznych..
3=3
32=9
33=27
34=81
35=243
36=729
3+9+27+81+243+729=1092
10 wrz 18:05
zef: Lepiej niż liczyć w pamięci ile to jest 3n lepiej zastosować jeden wzór na sumę ciągu geo.
10 wrz 18:11
maciu: a po co wzór?
masz a1=3 a2=9 to q=3,a że wyrazów nie ma zbyt wiele to można rozpisać
10 wrz 18:12
Adamm: a) a
1=3, q=3
| | 1−36 | | 3 | | 3 | |
S6=3* |
| = |
| (36−1)= |
| *728=1092 |
| | 1−3 | | 2 | | 2 | |
b) a
1=
√3, q=
√3
| | 1−√36 | | 26 | |
S6=√3* |
| =√3* |
| = √313(√3−1)=39−13√3 |
| | 1−√3 | | √3−1 | |
10 wrz 18:13
maciu: i nie obraź się,ale nie podoba mi się twój stosunek do mojej skromnej osoby
z tego co pojmuje,to matura Cię czeka ,prawda?,a ja za niespełna 48 godzin ją odbiore
więc jestem jakby wyżej od Cb,póki co.
10 wrz 18:14
Adamm: | | 26 | |
√3* |
| =√313*(√3+1)=39+13√3 |
| | √3−1 | |
10 wrz 18:14
zef: Jaki stosunek ? Człowiek napisałem jedynie że można to zrobić o wiele łatwiej niż ci się
wydaję. W jakim stopniu jesteś ode mnie wyżej ? Odbierasz poprawkową maturę za 48h, nie będąc
nawet pewnym czy ja zdałeś. Zastanów się nad sobą bo gdyby nie właśnie pomoc osób tutaj
będących byś sobie powtórzył klasę maturalną.
10 wrz 18:18
maciu: Po pierwsze,
to nauke na tym forum rozpoczęłem na początku lipca(czyli 3 miesiace po odebraniu swiadectwa)
więc nie zawdzięczam forumowiczom tego,że ukończyłem szkołe średnią.
Po drugie,na 100% zdałem mature,ty jej jeszcze nie masz
Po trzecie nie jest łatwiej w tym przypadku stosować wzoru(tym bardziej,że osoba zadające te
pytanie nie strudziła się najpierw pojąć co to jest ciąg geometryczny,więc wątpie nawet,czy
zrozumie mój zapis,a co dopiero zapis Adamm(oczywiśćie niczego mu nie ujmuje,bo wiedze ma)
10 wrz 18:21
Eta:
b) √3,3, 3√3,9,9√3,27
S6= 39+13√3
10 wrz 18:22
zef: Zawdzięczasz im dużo, przygotowanie do matury poprawkowej.
Trudno abym miał maturę kiedy dopiero zacząłem trzecią klasę, lecz powiem ci jedno sprawdziłem
się i zdałbym ją w 1 terminie

Więc jestem od Ciebie rok młodszy i bym sobie poradził, nie
uwłacza to Tobie ?

Wiek nie świadczy o człowieku a pewnych rzeczy się nie przyspieszy.
"Oblicz sumę wyrazów skonczonego ciągu geometrycznego"
Z pewnością nie wie co to ciąg geometryczny dostając z niego zadanie.
Nie widzę sensu kontynuowania dyskusji z osobą która ma problemy ze sobą.
10 wrz 18:28
pozdrawiam serdecznie8: Mam pytanie w sprawie liczenia an w punkcie b
27=√3*√3n−1 i tu mam problem żeby
to obliczyć musze podzielić przez co?
11 wrz 09:31
Janek191:
q = 3 :
√3 =
√3
a
1 =
√3
więc
a
n = a
1*q
n− 1
27 =
√3*(
√3)
n −1 = (
√3)
n ⇒ n = 6
| | 1 − q6 | | 1 − (√3)6 | |
S6 = a1* |
| = √3* |
| = |
| | 1 − q | | 1 − √3 | |
| | 1−27 | | 1+√3 | | √3 +3 | |
= √3* |
| * |
| = − 26* |
| = 13*(√3+3) =39+ 13√3 |
| | 1 −√3 | | 1+√3 | | 1 − 3 | |
11 wrz 09:43
pozdrawiam serdecznie8: To dalej wiem tylko nie wiem jak oblicz od tego momentu co napisałem
11 wrz 09:46
pozdrawiam serdecznie8: Proszę o dokładne obliczenia po wzorze na an
11 wrz 09:49
grthx: . Przeciez wzory sa niepotrzebne
Janek191 rozpisal to bardzo dokladnie .wiec nie ma potrzeby rozpisywania sie dalej
an*am= an+m
√3*√3n−1= √31*√3n−1= √31+n−1= √3n
masz juz rozpisane bardzo dokladnie
11 wrz 09:57
pozdrawiam serdecznie8: Nie chodzi mi o to. Chodziło mi co trzeba zrobić
z 27. Mam takie równanie
27=√3*√3n−1
I nie wiem tu jak. W szkole doprowadzalismy
do tej samej podstawy i tu jest problem.
11 wrz 10:04
grthx: 27= 3
3
prawa strona to
√3n
√3 = 3
1/2
masz 3
3= 3
1/2*n
11 wrz 10:08
pozdrawiam serdecznie8: N=6
11 wrz 10:12
grthx: A dlaczego N ?
11 wrz 10:14
pozdrawiam serdecznie8: Bo podzielilem przez 1/2
11 wrz 10:15
grthx: Pytam dlaczego N ? Co liczyles?
11 wrz 10:19
grthx: Odszedł i nie pozdrowił
11 wrz 10:43