Statystyką i prawdopodo
Stat: Stystyka i prawdopodobieństwo
Wśród funkcji f:A → A gdzie A={−5,−2,0,2,5} ile jest funkcji
a)wszystkich
b)stałych
c)ściśle rosnących
d)ściśle malejących
e)o wartościach dodatnich
f)o wartościach nieujemnych
g)roznowartosciowych
h)bez miejsc zerowych
i)z jednym miejscem zerowym
j) z dwoma miejscami zerwoymi
k)z K miejscami zerowymi
Nie chciałbym tylko gotowych wyników ale rozwiązania abym zakumal jak to się robi.
10 wrz 18:01
Stat: Ref
10 wrz 18:42
Stat: Ref
10 wrz 19:55
wmboczek: a) 55 dla każdego x wybierasz y na 5 sposobów ze zwracaniem
b) y się nie powtarzają i tylko 1 układ jest rosnący 5!/5!
g) wybór y bez powtarzania 5!
j) wybierasz 2 miejsca z 5 na zera a pozostałe 3 obsadzasz spośród 4 pozostałych wartości
C(5,2)*43
10 wrz 20:24
wmboczek: b) to c)
b) oczywiście 5 wartości stałych
10 wrz 20:25
Mila:
A={−5,−2,0,2,5}
a) wszystkich funkcji:
f: {x
1,x
2,x
3,x
4,x
5}→{y
1,y
2,y
3,y
4,y
5}
( tyle , ile można utworzyć ciągów 5− wyrazowych o wartościach w zbiorze A)
5
5
b)
Stałych 5
f(−5)=−5
f(−2)=−5
f(0)=−5
f(2)=−5
f(5)=−5 itd
c) ściśle rosnących 1
d) ściśle malejących 1
e) o wartościach dodatnich:
f: {x
1,x
2,x
3,x
4,x
5}→{2,5}
2
5
f) sam ustal
g)różnowartościowych
5!
h)bez miejsc zerowych
f: {x
1,x
2,x
3,x
4,x
5}→{−5,−2,2,5}
Sam ustal
i)z jednym miejscem zerowym
np.
f(x
3) =0 dla pozostałych 4 argumentów wybieramy wartości na 4*4*4*4 sposoby
(2,5,0,−2,−5)
j) dwa miejsca zerowe
10 wrz 20:33
stat: a) to jesli by się powtórzyła jakaś liczba to wtedy by było 44 czy jak?
b)kiedy by było inaczej niż tyle ile jest wyrazów?
c) i d) nie rozumiem wgl
e) i f) rozumiem
g) tutaj zawsze tyle ile jest wyrazów i z tego silnia?
h) 45 ?
i) i j) rozumiem
11 wrz 22:40
Mila:

A={−5,−2,0,2,5}
f: {−5,−2,0,2,5}→{−5,−2,0,2,5}
c) układzie wsp.
Masz funkcję ściśle rosnącą
x
1<x
2<x
3<x
4<x
5 ⇔
f(x
1)<f(x
2)<f(x
3)<f(x
4)<f(x
5)
Gdybyś miał odwzorowanie :
f: {−5, 0}→{−5,−2,0,2,5} wtedy funkcji rosnących miałbyś:
np.
1) f(−5)=0
f(0)=2
2)
f(−5)=−5
f(0)=0
itd
11 wrz 23:22
stat: okej a możesz jeszcze pozostałem wytłumaczyć zwłaszcza różnowartościowe i pkt a) i b)
11 wrz 23:57