epsilon-delta
ola : Przy użyciu definicji epilon−delta należy udowodnić że
lim x2−2x+1/x−2=4
x→3
|((x−3)(x−3))/(x−2)|<ε
zalozylam ze δ≤1
|x−3|<δ≤1
−1<x−3<1
0<x−2<0
i co teraz dalej skoro wyszły mi zera? Jakiś błąd? Jeżeli nie to jak dalej powinna wyglądać
odpowiedź?
10 wrz 17:58
Agnes: Udało mi się chyba. Wyszło że δ=2ε czy ktoś może potwierdzić że to dobry wynik?
10 wrz 18:12
Adamm: 0<x−2<2 ...
10 wrz 18:17
ola: ok widze, a δ=2ε to poprawny wynik?
nie wiem co zrobic dalej i jak do tego dojść..
10 wrz 18:20