pierwiastki
gość: | | 847 | | 847 | |
Wykaż, że 3√6 + √ |
| + 3√6−√ |
| =3 |
| | 27 | | 27 | |
Mam coś takiego:
| | 847 | | 847 | | 847 | | 847 | |
12−33√(6+ |
| )(36− |
| )+33√(6− |
| )(36− |
| ) |
| | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | |
proszę o pomoc co z tym dalej
10 wrz 17:44
gość: | | 847 | |
wyciągnąłem 33√36− |
| przed nawias, powinno chyba zadziałać, tamto podstawię jako x |
| | 27 | |
10 wrz 17:47
gość: i tam powinienem mieć plus po 12, bo to sześcian sumy, teraz to widzę
10 wrz 17:49
gość: 12+5x=x
3
i teraz tylko teraz to rozwiążę
no nic, zrobiłem sam, ale dzięki
10 wrz 17:53
gość: (x−3)(x
2+3x+4)=0
x=3 v Vx∊R:x
2+3x+4=/=0 => x=3
10 wrz 17:55
ICSP: oznaczmy :
3√6 + √(847/27) +
3√6 − √(847/27) = x
wobec tożsamości :
(a + b)
3 = a
3 + b
3 + 3ab(a+b) mamy :
x
3 = 5x + 12
x
3 − 5x − 12 = 0
Wystarczy pokazać, że x = 3 jest jedynym pierwiastkiem tego wielomianu.
10 wrz 17:56
maciu: co to za bzdety

w tym drugim nawiasie delta,potem m,zer,a ty co masz za jakies buhomazy
10 wrz 17:56
ICSP: Zły kwantyfikator.
10 wrz 17:57
gość: @ICSP właśnie tak zrobiłem, po prostu zawiesiłem się w pewnym momencie i dlatego tu napisałem.
A tu wystarczyło proste wyciągnięcie przed nawias i podstawienie.
10 wrz 17:57
gość: Taki każe nam pisać nasza nauczycielka Δ<0 => dla każdego x należącego do rzeczywistych, czyli
takie przekreślone V
10 wrz 17:58
gość: Ok, już wszystko wiem
10 wrz 17:58
maciu: ale czemu tej delty nie liczysz?
nie ,nie musisz tak pisać.
10 wrz 17:59
ICSP:
V − szczegółowy
∀ − ogólny
Jest różnica.
10 wrz 17:59
gość: No to nam na tym etapie pani zaleca pisanie ogólnego, a o szczegółowym nic nie mówiliśmy, także
przepraszam za zamieszanie. Chodziło mi o ogólny. Delty nie liczę, bo jest mniejsza od zera,
czyli ta funkcja kwadratowa nie ma pierwiastków, a szukam wartości równych 0 przecież.
10 wrz 18:09
Jacek: Która to klasa?
10 wrz 18:11
gość : III lo
10 wrz 18:12