Obliczyć granicę g w zależnosci od parametru k
Bartek: Obliczyć granicę g w zależnosci od parametru k
Kompletnie nie wiem co z tym zrobić po podzieleniu licznika i mianownika przez n
10 wrz 17:36
gość:
zbadaj jak będzie się zmieniać : −(k2 −2k −3) w zależności od k.
10 wrz 17:41
Adamm: | | (k2−2k−3)+3/n | |
g = lim |
| = −k2+2k+3 |
| | −1 | |
10 wrz 17:46
gość:
Naszkicuj ten trójmian i analizuj jego wartość wzależności od k.
10 wrz 17:48
Bartek: czyli przy:
k = −1 ∨ k = 3 ⇒ g = 0
a przy:
k ≠ −1 ∨ k ≠ 3 ⇒ g = −k2+2k+3
to wszystko?
10 wrz 17:52
gość:
Nie całkiem ....przecież ta funkcja posiada maksimum.
10 wrz 17:53
Bartek: No maksimum to 4, i co z tym dalej?
10 wrz 18:02
gość:
A jak k zmierza do +∞ oraz do −∞ ?
10 wrz 18:03
Bartek: Nie mam pomysłu lub wiedzy
10 wrz 18:17
Adamm: polecenie było obliczyć granicę w zależności od k więc wydaje mi się że wykazanie
g=−k2+2k+3 jest wystarczające
10 wrz 18:19
gość:
g ∊ (−∞,4]
10 wrz 18:20