matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Marta:
Jak policzyć
4−x
2
∫
dx
1+x
10 wrz 16:03
Adamm:
−x
2
−x+x+4
3
=
=−x+1+
1+x
1+x
10 wrz 16:05
ICSP:
4 − x
2
3 + 1 − x
2
3
1 − x
2
=
=
+
=
1 + x
1 + x
1 + x
1 + x
3
(1−x)(1+x)
3
=
+
=
+ (1 − x)
1 + x
1 + x
1 + x
10 wrz 16:06