szereg
MAT: Jak policzyć zbieżnosć tego szeregu ? jakie kryterium?
10 wrz 15:45
MAT: już wiem
10 wrz 15:50
ICSP: Kryterium porównawcze w postaci granicznej. Porównuje ze zbieżnym szeregiem harmonicznym:
| 1 | |
∑n = 1 |
| dostając granice : |
| n5/2 | |
więc twój szereg również jest zbieżny.
Adamm: Leibniza
maciu: Ja po prostu nie lubię naprawdę głupich pytań. Odpowiedzi na nie mogłeś znaleźć sam u wujka
google w ciągu kilku sekund. Dzisiejsze czasy są o wiele łatwiejsze a i tak ludzie mają
problem z wyszukaniem najprostszych informacji przejrzenia topiców na wieeeelu forach w wielu
językach − a zamiast tego zadajesz pytanie, które sorry, ale jest wyjątkowo głupie.Kiedyś jak
internetu nie było tak łatwo dostępnego, albo poszukałbyś w swoich starych pismach gdzie
miałbyś wszelkie informacje, albo byś nic nie wiedział i zadawał to pytanie sam sobie, teraz
masz mnóstwo mozłiwości a nawet nie chcesz dla własnego interesu sprawdzić takich podstaw...
10 wrz 15:57
Omikron: Całe szczęście maciu, że Ty najpierw przeszukałeś cały internet zanim zadałeś pytanie o wynik
działania 0−3
10 wrz 16:00
Adamm: "Dzisiejsze czasy są o wiele łatwiejsze"
ciekawe skąd ty to wiesz, skoro masz 19 lat
10 wrz 16:00
maciu: ale,ty nie porównuj mnie,bo ja naprawde wałkowałem dnie i noce i pare razy było
tak,że kompletnie mózg mi wysiadł,nie mogłem w ogóle myśleć jakaś blokada
10 wrz 16:02
Omikron: Tak Ci mózg wysiadł że aż zapomniałeś o istnieniu kalkulatora?
10 wrz 16:05
Adamm: mi nawet jak mózg wysiada to potrafię rozwiązywać takie banalne, nawet nie powiem że
zadania
10 wrz 16:07
maciu: sprawdzałem ,ale chciałem sie upewnic (bo to bardzo wazne w nierownosciach,moze byc
delta ujemna
10 wrz 16:07
maciu: swoją drogą to ciekwe że 0−3 to −3, co innego 0+3 =3 bo mamy nic i dodajemu 3 to jest 3
ale jak mamy nic ,to jak można coś od tego odjąć? to jest bez sensu
10 wrz 16:08
Omikron: A, rozumiem. Czyli po prostu nie wierzyłeś wynikowi przedstawionemu przez kalkulator
10 wrz 16:09
maciu: tak właśnie tak .
Adamm: równie dobrze bez sensu są liczby ujemne, wymierne i niewymierne nie mówiąc już
o liczbach zespolonych czy kardynalnych
maciu: no to po co ty sie tego uczysz? jak to bez sensu?
10 wrz 16:10
Adamm: nie jest bez sensu, twoje rozumowanie jest po prostu złe
10 wrz 16:11
MAT: Czy w tym zad. mój obszar całkowania jest dobrze ?
x
2+y
2≤4
y≤0
biegunowe : 0≤r≤4cosφ
| −π | |
|
| ≤φ≤π |
| 2 | |
10 wrz 16:33
ICSP: źle
10 wrz 17:35