p
olo: czesc
potrzebuje dowiedziec sie czy jest jakis program do liczenia np 2 17+137 =
dzieki z góry
10 wrz 14:50
grthx: Nie wiem moze wejdz na dobreprogramy i w edukacji poszukaj
10 wrz 14:52
olo: ktos moze jeszce cos pomoze
10 wrz 14:56
Gość: symbolab.com/solver polecam tę stronę
10 wrz 14:59
10 wrz 14:59
Gość: | | 1 | | 1 | |
tylko tam musisz pisać 2 |
| jako 2+ |
| |
| | 7 | | 7 | |
@bezendu jej chyba chodzi o trudniejsze równania, a to tylko przykład, nie musisz być niemiły
10 wrz 15:03
maciu: Ja Ci proponuje kalkulator 2 i 1/7 =15/7=2,14 ,teraz drugi ułamek rozbijam
1i 3/7=10/7 to mamy 1,43 i teraz dodaj 2,14+1,43
10 wrz 15:05
maciu: tak naprawde jak sie ma poukładane w głowie to każdy przykład możesz na kalkulatorze zrobić
10 wrz 15:06
Gość: Na kalkulatorze naukowym masz przycisk ab/c (górny lewy róg), który zamienia ci wynik na ułamek
10 wrz 15:07
maciu: ale,może ono do matury sie uczy?,jesli tak to niech o tym kalkulatorze zapomni
10 wrz 15:08
bezendu:
Ja nie jestem niemiłym napisałem, że ja polecam używać mózgu taki program który posiada każdy
10 wrz 15:08
Gość: To jak już jesteśmy przy używaniu mózgu nie rozumiem po co zamieniać na ułamek niewłaściwy.
| | 4 | |
Lepiej osobno dodać 2 i 1, osobno ułamki, od razu wychodzi 3 |
| . |
| | 7 | |
A tak swoją drogą to tego typu zadania robi się gdzieś koło 4 klasy podstawówki, a nie do
matury
i faktycznie, lepiej od początku używać mózgu, bo jak się z takim czymś ma problem,
później może być słabo. Pozdrawiam
10 wrz 15:17
maciu: a jakby było 3 i 5/7 i 2 i 6/2 to co,też byś dodał? tutaj tylko tak można było zrobić bo
licznik i mianownik był taki sam
10 wrz 15:22
10 wrz 15:23
maciu: 3całe i 5/7 ,a nie osobno 3 i osobno 5/7
10 wrz 15:24
grthx:
10 wrz 15:25
Omikron:
Nie pogrążaj się maciu
10 wrz 15:26
Gość: No ale w tym przykładzie można użyć tego sposobu, więc po co komplikować? Nie uczmy się jednego
słusznego schematu, bo dla niektórych przykładów do się łatwiej
10 wrz 15:27
Gość: 3 i 5/7 + 2 i 6/2:
3 i 5/7 + 5 = 8 i 5/7
10 wrz 15:30