matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze - czy odp. jest błędna?
gielczunator:
Dzień dobry, mam problem z zadaniem. Rozwiąż równanie: 4
1 + 5 + 9 + 13 + ... + (4x−3)
= 64 Wychodzi, nawet wg wolframa:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=4%5E(1+%2B+5+%2B+9+%2B+13+%2B+...+%2B+(4x-3))+%3D+64
W odpowiedziach równanie sprzeczne. Błąd?
10 wrz 14:43
Adamm:
a
1
=1, r=4 a
n
=1+(n−1)4=4n−3
1+4x−3
1+5+9...+(4x−3)=
*x
2
64=4
3
3=(2x−1)*x 0=2x
2
−x−3
3
0=(x+1)(x−
)
2
3
x=−1 lub x=
2
ale x∊N
+
równanie sprzeczne
10 wrz 14:54
Dan:
a
1
=1 a
x
=4x−3 ,x∊N 4x−3=1+(n−1)*4 4x−3=1+4n−4 4x=4n n=x − mamy x wyrazów w sumie: 1+5+9+...+4x−3
1+4x−3
4x−2
S
x
=
*x=
*x
2
2
S
x
=2x
2
−x 4
2x
2
−x
=4
3
2x
2
−x=3 2x
2
−x−3=0 Δ=1−4*(−3)*2=25
1−5
1+5
6
x
1
=
=−1∉N lub x
2
=
=
∉N
4
4
4
Brak rozwiązań
10 wrz 14:54
jc:
1 daje za mało, 2 za dużo.
10 wrz 14:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick