indukcja matematyczna
ola : Udowodnij przy użyciu indukcji matematycznej że
(1+x)n ≥ 1+nx dla x≥−1 i wszystkich liczb całkowitych n≥0
Nigdy nie robiłam takiego zadania więc proszę o dokładnie wytłumaczenie. Dziękuję.
10 wrz 14:40
Saizou :
wygoogluj sobie dowód nierównoście Bernouliego
10 wrz 14:42
Adamm: dla zera mamy
1≥1, zachodzi
zakładamy że dla n−tego zachodzi
(1+x)n≥1+nx
(1+x)n+1≥(1+nx)(1+x)
(1+x)n+1≥1+(n+1)x+nx2≥1+(n+1)x
10 wrz 14:45
Adamm: (1+x)n≥1+nx ⇒ (1+x)n+1≥(1+nx)(1+x)
ponieważ x≥−1
10 wrz 14:45
zombi: 1 krok. Dla n=0, oczywiste
(1+x)0 = 1 ≥ 1 = 1 + 0*x
2 krok. Zakładamy, że zachodzi dla pewnego n≥0.
3 krok indukcyjny. Chcemy pokazać, że zachodzi dla n+1, wykorzystując założenie poczynione krok
wcześniej.
L = (1+x)n+1 = (1+x)*(1+x)n ≥ (1+x)*(1+nx) tu wykorzystujemy założenie =
= 1+nx + x + nx2 = [1+(n+1)x] + nx2, ale to oczywiście jest większe niż [1+(n+1)x], bo mamy
dodatkowo ekstra czynnik nx2≥0.
Tak więc pokazaliśmy, że (1+x)n+1 ≥ 1+(n+1)x.
10 wrz 14:47