Proszę o Pomoc [Oś symetrii]
Iza_19: Czesc. Mam zadanka, których nie potrafię rozwiązać zatem was proszę o pomoc :
1. Zadanie
Wykres funkcji g powstał z wykresu funkcji f, określonej wzorem f(x)=2x
2 przez przesunięcie
wzdłuż osi x. Wyznacz wzór, którym określona jest funkcja g, wiedząc, że prosta x=−5 jest osią
symetrii jej wykresu. Odpowiedź powinna wyjść 2x
2+20x+50 ale nie wiem dlaczego tak ?
2. Zadanie
Wykres funkcji h powstał z wykresu funkcji f, określonej wzorem f(x)=−
2x przez
przesunięcia wzdłuż osi układu współrzędnych. Wyznacz wzór, którym określona jest funkcja h,
wiedząc, że punkt (−2,3) jest środkiem symetrii jej wykresu. Odpowiedź powinna wyjść
Proszę o pomoc...