Rozłóż wielomian
Ag: | | √3 | |
Rozłóż wielomian na czynniki liniowe i oblicz jego wartość dla argumentu x = − |
| |
| | 2 | |
w(x)=(2x
2+x+2)
2−(2x
2−x−4)
2
Proszę bardzo o szybką pomoc jak to rozłożyć.
10 wrz 14:09
Metis: a2−b2=(a−b)(a+b)
10 wrz 14:10
Ag: dziękuję, nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć
10 wrz 14:10
Ag: Po rozłożeniu tak to powinno wyglądać?
10 wrz 14:24
Adamm: tak
10 wrz 14:27
Ag: | | √3 | |
Czyli w( − |
| ) = 6 − √3 ? |
| | 2 | |
10 wrz 14:33
Adamm: tak
10 wrz 14:34
Ag: a co dalej z tym?
(x−2)2(x+2)2−(x−2)2?
10 wrz 14:38
Adamm: (x−2)2(x+2)2−(x−2)2=(x−2)2((x+2)2−1)
10 wrz 14:40
Ag: to dla x = √2−1 wielomian przyjmuje wartość 10√2−2?
10 wrz 14:45
Adamm: tak
10 wrz 14:47
Ag: dziękuję
10 wrz 14:48