zbiór na płaszczyźnie zespolonej
jamjest44i4: Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
(3+4i)(z−1+i)≤15
Rez − Imz ≤2
i to wszystko w klamerce. Od czego zacząć tutaj? Proszę o pomoc
10 wrz 14:01
jamjest44i4: wychodzi mi z ostatniego równania x−y≤2 czyi x−2≤y
z drugiego trochę głupoty ale 7π/12≥arg z≥π/4
natomiast nie wiem jak zrobić pierwsze równanie. Prawdopodobnie było ono jeszcze w module
10 wrz 22:35
Jack: wolfram tez nie wie co z tym pierwszym zrobic...czy to na pewno jest ok (przepisane)?
10 wrz 23:03
Adamm: musiało być w module
10 wrz 23:05
Mila:
Brak modułu w (1). Nie można rozwiązać nierówności między liczbami zespolonymi
10 wrz 23:07
jamjest44i4: tak to pierwsze było w module. jak wymnożę to pierwsze wychodzi mi
|(3x−4y)+(4x+3y−1)i|≤22
i co z tym dalej?
Pozostałe dwa równania są dobrze?
10 wrz 23:12
Mila:

|z
1*z
2|=|z
1|*|z
2|
|(3+4i)(z−1+i)|≤15 ⇔
|3+4i|*|z−(1−i)|≤15
√32+42*|z−(1−i)|≤15⇔
5*|z−(1−i)|≤15 /:5
|z−(1−i)|≤3 koło o środku (1,−1) i r=3
10 wrz 23:41
jamjest44i4: Dziękuję bardzo za to rozwiązanie Mila. Czy drugie i trzecie rownanie jest poprawnie
rozwiązane?
10 wrz 23:56
jamjest44i4: a r nie powinno wyjść √3?
11 wrz 18:10
jamjest44i4: z trzeciego równania wychodzi x−2≤y
natomiast z drugiego
π/6−3π/4≤−arg z +2kπ≤π−3π/4
dla k=0 bo −π≤arg z≤π
7π/12≥arg z≥−π/4
11 wrz 18:23
11 wrz 18:52
jamjest44i4:

aa no tak z tym r=3 bo zapomniałem po pierwiastku podnieść drugiej strony. Dziękuję bardzo za
odpowiedzi i pozdrawiam
11 wrz 19:17
Mila:
11 wrz 19:18